Enten du skal selge eller kjøpe en bolig, kommer du til å lese én eller flere tilstandsrapporter. En slik rapport utarbeides av en takstingeniør på grunnlag av en befaring i boligen som skal selges. Poenget med en tilstandsrapport er å gi et bilde av hvilken forfatning boligen er i. På denne måten får mulige kjøpere et best mulig grunnlag for å vurdere hva de faktisk kjøper og hva slags utbedringsprosjekter de eventuelt må sette i verk.
Noe av det du vil se aller mest av i en tilstandsrapport, er forkortelsen TG etterfulgt av et tall. TG er en forkortelse for tilstandsgrad, og tallet forteller hvilken tilstand takstingeniøren har vurdert de ulike bygningsdelene til. Skalaen ser ut som følger:
- TG0 – Ingen avvik
- TG1 – Mindre eller moderate avvik
- TG2 – Vesentlige avvik
- TG3 – Store eller alvorlige avvik
Skalaen er med andre ord forholdsvis enkel å forholde seg til, ettersom avvikene er større jo høyere tallet er. Når du leser den, er det imidlertid viktig å merke seg at TG0 er sjelden vare på brukte boliger. TG0 vil si at bygningsdelen er helt ny, eller fremstår helt ny. Det vil si uten noe som helst form for slitasje. Derfor er ofte TG1 beste mulige tilstandsgrad på bygningsdeler i en brukt bolig. Denne tilstandsgraden indikerer normal slitasje, men at det ikke er behov for å gjøre utbedringer eller utskiftinger på ganske lang tid.
Les TG2 ekstra nøye
Bygningsdeler eller elementer som blir vurdert til TG2 er også veldig vanlig i brukte boliger, og kan være litt vanskelige å forholde seg til. Det betyr i utgangspunktet at det er funnet vesentlige avvik som må utbedres i nær fremtid. Samtidig er en del av vurderingene som fører til TG2, ganske sjablongmessige. For eksempel vil vinduer som har nådd eller er i ferd med å nå beregnet levetid, ofte få TG2. Det betyr imidlertid ikke at de må skiftes ut med det aller første, så sant de er hele og fungerer som de skal.
Samtidig er det verdt å vite at TG2 også kan bli satt på grunn av synlige skader, symptomer på skader, manglende dokumentasjon på fagmessig utført arbeid eller at noe ikke fungerer som det bør. Dette er noe helt annet enn at bygningsdelen har nådd forventet levetid, og kan fort bety at kjøper må regne med utbedringskostnader i løpet av ganske kort tid.
TG3 krever snarlige tiltak
Den siste, og mest alvorlige tilstandsgraden, er TG3. Det betyr at takstingeniøren har vurdert at bygningsdelen ikke lenger er egnet til formålet den skal oppfylle. Dermed vil det som regel være behov for tiltak snarest. Det er ikke det samme som at det trenger å bli veldig kostbart ettersom det avhenger av hva slags bygningsdel det er snakk om. Derfor er det nyttig å vite at takstingeniøren alltid skal gi estimat på hvor mye det vil koste å utbedre feilen når TG3 settes. Her kan det være store variasjoner. TG3 på bad kan bli svært kostbart, mens TG3 på grunn av én gulvbjelke som er råtten kan ha forholdsvis beskjedne utbedringskostnader.
Det beste du kan gjøre er med andre ord å lese tilstandsrapporten grundig og å sette deg inn i hvorfor de ulike tilstandsgradene er satt på de ulike bygningsdelene og elementene i boligen. I noen tilfeller kan det også lønne seg å ta kontakt med fagfolk for å få litt hjelp.